Oorlogsmonument en introductie jaarlijkse dodenherdenking

Het oorlogsmonument in Herpen is een marmeren gedenksteen in V-vorm, met daarop het wapen van de Nederlandse leeuw en een ander embleem. De steen is geplaatst op een voetstuk. De tekst op de gedenksteen luidt: 'Voor hen die vielen 1940 -1945'. Hieronder zijn de namen aangebracht van drie oorlogsslachtoffers uit Herpen en herdenkt tevens één omgekomen Britse militair en zeven Britse vliegeniers die zijn omgekomen in Herpen. Het V-teken staat symbool voor de herwonnen vrijheid. 

De namen van de drie oorlogsslachtoffers: Martien Bueters, Jan van Dijk en Wim Oliemeulen.

De aanleiding voor de oprichting van het monument was de 50ste herdenking van de bevrijding.
Het monument is geplaatst bij de Sint-Sebastianuskerk, gelegen aan de Rogstraat te Herpen
Het monument is onthuld op 4 mei 1995 door burgemeester mevrouw drs. A. van Delft.

Het monument is geadopteerd door de kinderen van basischool groep 8. In samenwerking met basisschool 't Schrijverke wordt het thema jaarlijks uitgewerkt.
Kinderen van groep 8 schrijven zelf gedichten die op 04 mei in de kerk worden opgehangen. En een aantal gedichten worden door de kinderen zelf voorgelezen.
Voorafgaand aan de dienst op 04 mei wandelen leden van de stichting samen met de kinderen van groep 8 rond in het dorp en staan zij stil op plekken die een bijzonder verhaal kennen tijdens de oorlog. En natuurlijk wordt er ook een bezoek gebracht aan het momument.

 
.

Oorlogsmonument en introductie jaarlijkse dodenherdenking
© van Hout (HoTuD)