Glas-in-lood panelen

Glas-in-lood-panelen terug in Herpen

Twee gebrandschilderde ramen uit het voormalige Museum voor vlakglas- en emaillekunst te Ravenstein zijn in 2018 in beheer gegeven aan Stichting Herpen in Woord en Beeld. Die op haar beurt de panelen een prominente plek heeft gegeven in de Heemkamer. En hiermee zichtbaar voor iedereen.

Een stukje historie

De panelen bevatten afbeeldingen van de patroonheiligen van Herpen, Sint Sebastianus en Sint Hubertus.

Omstreeks 1943 zijn de panelen vervaardigd door Herpenaar Pierre van Rossum (1919-2003). Na de lagere school in Herpen en Oss, ging Pierre naar het Canisiuscollege in Nijmegen en vervolgens naar de kunstacademie in Arnhem. Hij trad aanvankelijk in dienst bij ‘een van de bekendste glazeniers uit Nederland, F.Nicolas en Zonen uit Roermond. Later vestigde Pierre zich als zelfstandig glazenier in Kampen.

Omstreeks 1943 maakte hij zes gebrandschilderde ramen voor de St-Sebastianuskerk in Herpen, gefinancierd door zijn vader. Tevens maakte de kunstenaar voor zijn ouderlijk huis aan de Rogstraat, naast de Heemkamer, een raam.

Ook in Ravenstein, Megen en Geffen is nog steeds werk van hem te zien tot zelfs in het Bisschoppelijk Paleis in ’s-Hertogenbosch.

Omdat Van Rossum veel opdrachten kreeg uit Noord-Amerika, emigreerde hij in 1956 met zijn gezin naar Canada en later naar de Verenigde Staten. Daar ontstonden vooral gebrandschilderde ramen, maar ook wandschilderingen, mozaiken en grafiek. Hij voerde opdrachten uit voor de kathedraal van Washington en diverse overheidsgebouwen.

Een deel van de bovenstaande tekst is opgenomen in het verschenen boekje ‘Verhalen in glas en lood St Sebastianus Herpen’, dat is gepubliceerd door het Museum voor vlakglas- en emaillekunst te Ravenstein. Het onderzoek hiervoor is gedaan door medewerkers van het museum. Ook hebben zij de teksten geschreven. Hoe groot de oplage van het boekje was en/of er nog exemplaren beschikbaar zijn op aanvraag is (nog) een open vraag. Bij belangstelling, neem contact op met de stichting Herpen in Woord en Beeld. Mail naar heemkamerherpen@gmail.com

In de uitzending van januari 2019 is door Omroep Walraven aandacht besteedt aan het feit dat de Glas-in-lood-panelen weer terug zijn in Herpen. Door de panelen op te sluiten in speciaal vervaardigde kasten voorzien van het juiste licht, komen ze volledig tot hun recht en zijn ze voor iedereen te bewonderen. Op deze wijze blijft er een stukje geschiedenis van Herpen bewaard.

 

Glas-in-lood panelen